IMENA MIŠIC MEDENIČNEGA DNA (MMD)
MMD sestavljajo trije sloji mišic, ki ležijo drug nad drugim.   SPODNJI - ZUANJI SLOJ MIŠIC (M. Pubococcygeus, M. Bulbospongiosus, M. Ishiocavernosus, M. sphincter ani). Za ta sloj mišic je značilno, da se lahko krči samostojno, brez pomoči katere koli druge mišice v telesu.   VMESNI SLOJ MIŠIC (M. Transversus perinei superficialis, M. Transversus perinei profundus).   GORNJI SLOJ MIŠIC (M. Obturator internus, M. Piriformis, M. levator ani).


PROTEINI - BELJAKOVINE
Zgolj navedek proteinov, ki jih AK sestavljajo, potrjuje njihovo pomembnost in ključno fiziološko vlogo za organizem. Skleroproteini so fibrilarne strukture, ki delujejo kot podporna, vezivna, konstrukcijska tkiva (kolagen, keratin, hrustanec, elastin, kostno tkivo, tetive, ligamenti, sklepne in druge ovojnice) in kontraktilna mišična vlakna (aktin, miozin, troponin, tropomiozin, kinezin, dinein). Sferoproteini ali globularni proteini, ki so regulatorni, transportni, skladiščni, receptorski, obrambni, funkcijski elementi (encimi, hormoni, nevrotransmiterji, celice limfatičnega sistema, histoni, imunoglobulini, receptorji, albumini, hemoglobin, transferin, feritin, mioglobin, fibrinogen, citokini, lipoproteini, glikoproteini in drugi proteidi).


AMINOKISLINE - TEMELJNE MOLEKULE ZA IZGRADNJO PROTEINOV
Aminokisline, ki so kodirane v standardnem genetskem kodu, se imenujejo proteinogene AK. Danes poznamo 20 proteinogenih AK, ki jih razvrščamo v: - ESENCIALNE AK (levcin, izolevcin, valin, lizin, triptofan, treonin, metionin, fenilalanin), - SEMIESENCIALNE AK (arginin, cistein, histidin, tirozin) - NEESENCIALNE AK (alanin, asparagin, asparaginska kislina, glutamin, glutaminska kislina, glicin, prolin, serin) -   in še vsaj dve AK, odkriti v novejšem obdobju, ki sta prav tako kodirani v dednini (selenocistein in pirolizin).


STRESNA in/ali MEŠANA URINSKA INKONTINENCA, INKONTINENCA ZARADI BLATA (analna, fekalna)
Stresna urinska inkontinenca je nehotno uhajanje urina ob naporu (kašljanje, kihanje, smejanje, vzpenjanje po stopnicah, dvigovanje težjih bremen ...), ki se razvije zaradi slabše zmožnosti krčenja mišic in nezadostne podpore vezivno-kolagenskih struktur medeničnega dna.  

OPERACIJA PROSTATE, EREKTILNA DISFUNKCIJA, PREZGODNJI IZLIV SEMENSKE TEKOČINE
Nucleo amin je primerna pomoč za krepitev ter vzdrževanje mišic in podpornih vezivnih tkiv medeničnega dna tudi po operaciji prostate (Transuretralne resekcije prostate - TURP) ali radikalne operacije prostate, če uhaja urin ali je prisotna erektilna disfunkcija in prezgodnji izliv semenske tekočine.


MENOPAVZA, VAGINALNI POROD, GINEKOLOŠKE OPERACIJE, ZDRS ORGANOV MALE MEDENICE, POMANJKANJE SPOLNEGA DOŽIVLJANJA...
Nucleo amin je primeren tudi ob pomanjkanju spolnega doživljanja. Ohlapne mišice medeničnega dna se lahko pojavijo tudi kot posledica vaginalnega poroda, zaradi čezmerne telesne teže, ko nastopi menopavza in pride do hormonskega neravnovesja in po uroginekoloških operacijah. Pri nekaterih pa je muskulatura medeničnega dna ohlapna zaradi genetske predispozicije, kar lahko prispeva k povačanemu tveganju za prolaps organov male medenice.


HERPES LABIALIS - AK lizin je kompetitivni antagonist AK arginin, ki jo virus herpesa potrebuje za svojo replikacijo in je odgovoren za razvoj virusa Herpes simplex na ustnični sluznici. Določene študije so dokazale učinkovitost pri preventivni uporabi lizina glede pojava herpesa na koži.


KRVAVITVE IZ DLESNI, PETEHIJE, SUBKUTANI HEMATOMI Vitamin C je kofaktor pri hidroksilaciji AK lizin v hidroksilizin, kar je ključnega pomena za učvrstitev elastičnih in vezivnih tkiv žilnih sten ter za njihovo večjo odpornost na zunanje pritiske in manjšo permeabilnost kapilar. Zmanjša se krhkost žil in možnost podkožnih krvavitev (tipičen primer pomanjkanja vitamina C in AK lizin je SKORBUT).


IMUNSKI SISTEM
AK glutamin igra pomembno vlogo pri izgradnji in delovanju celic imunskega sistema. Glutamin ima ključno vlogo za proliferacijo limfocitov, diferenciacijo B-celic in zmožnost fagocitoze makrofagov. Katabolna bolezenska stanja, kot so močne infekcije, vnetja, travme, opekline, sepsa, rakasta obolenja in mnoga druga, gredo skoraj vedno z roko v roki z izrazitom pomanjkanjem glutamina. Dokazano je, da že zgolj parenteralni dovod dipeptidov, ki imajo v svoji sestavi glutamin, lahko pomembno pripomorejo k zmanjšanju vnetij in stopnje zapletov zaradi njih. V makrofagih in limfocitih se glutamin izkorišča za nastanek energije (ATP) potrebne za delitev teh celic. Razpoložljivost prostega glutamina vpliva na produkcijo interlevkina IL-2, ki sodeluje pri proliferaciji limfocitov T (imunomodulatorno delovanje). Glutamin je prekurzor nastanka tripeptida glutationa, ki je pomemben regulator redoks potenciala in eden najmočnejših antioksidatov.  AK lizin je sestavni del mnogih encimov, transportnih proteinov v krvni plazmi, pomemben sestavni del imunoglobulinov in hormonov. Pomanjkanje lizina vodi do oslabitve imunskega sistema in zmanjšane tvorbe protiteles.


OSTEOPENIJA, OSTEOPOROZA 
Lizin je najpomembnejša AK za sintezo kolagena v fibroblastih, ki je ključen za čvrstost podpornih vezivnih tkiv. Kot glavna sestavina kolagena je tudi osnovni gradnik sten krvnih žil, kosti, hrustanca, tetiv, dlesni, zob, in kože. Lizin skrbi za resorpcijo kalcija iz črevesja in podpira vgradnjo kalcija v kosti. 


PROCES STARANJA
NUCLEO AMIN je koristno jemati tudi za povečanje telesne zmogljivosti v zrelejših letih, najbolje takoj po vsakodnevni telesni dejavnosti. 

S starostjo se absorbira vse manj aminokislin iz proteinov zaužitih s hrano. Eden od razlogov je tudi ta, da se morajo proteini v prebavilih s pomočjo proteolitičnih encimov najprej razgraditi na aminokisline, šele nato se lahko AK vsrkajo v krvni obtok. Vendar se funkcija proteaz in peptidaz, encimov za razgradbjo proteinov, zaradi procesa staranja vse bolj upočasnjuje. Tudi zato je dodatni vnos prostih AK v čisti obliki tako zelo pomemben, saj jih odlikuje hitra absorpcija in visoka biološka uporabnost. Peroralni vnos prostih AK lahko torej močno prispeva k povečani vzdržljivosti v starosti.

Rezultati študije na Baylor University’s Sport Nutrition Lab so pokazali, da je vnos prostih AK bolj učinkovit za izboljšanje mišične mase in moči, ter anabolizem mišičnih biomarkerjev (IGF-1), kot npr. dodatki sladkorja. Sklepamo lahko, da, če želimo povečati anabolne učinke vadbe, je treba v telo redno vnašati določene količine samostojnih AK, pred ali po telesni dejavnosti.


SARKOPENIJA

Koristi od jemanja proteinogenih AK in vitamina C bodo imele vse skeletne mišice, ki so zaradi procesa staranja usahle, kar bo povečalo njihovo moč in napetost ter kontraktilno zmožnost in pripomoglo k boljšemu počutju, manjši utrujenosti telesa ter k upočasnitvi razvoja sarkopenije.

Pri starejših je zaradi prisotne malnutricije, maldigestije in malabsorpcije, torej zaradi manjšega pritoka aminokislin do mišic, zmanjšana sinteza proteinov. Gre za pravo inzulinsko rezistenco mišičnih beljakovin, dodaten vpliv pa imajo tudi motnje v vazodilataciji zaradi okvare endotela žil. Najboljša metoda za upočasnitev razvoja sarkopenije zaradi procesa staranja oz. izgube mišične mase in moči je trening moči. Vendar pri starejših ljudeh proteinski anabolizmom takoj po vadbi ni več tako intenziven kot pri mlajših. Predvidevajo, da so pri starejšem povečani markerji celičnega stresa, ki prizadenejo odgovor na vadbo. V starosti se povečata vnetje in oksidativni stres, oboje pa verjetno lahko močno vpliva na endotelno disfunkcijo in sarkopenijo. Antioksidanti, npr. dodajanje vitamina C, lahko zmanjšajo TNF alfa in s tem vrnejo vaskularno perfuzijo na normalo. To prispeva k izboljšanemu pritoku aminokislin v mišice kar poveča anabolizem.

Starejši človek s hrano običajno ne dobi dovolj proteinov. Študije kažejo, da dovolj velik vnos aminokislin pri starejšem človeku poveča anabolizem proteinov v mišicah. Obrok aminokislin, ki vsebuje levcin, bo povečal sintezo in hkrati zmanjšal katabolizem beljakovin.

Rezultati študije na na Baylor University’s Sport Nutrition Lab so pokazali, da je vnos prostih AK bolj učinkovit za izboljšanje mišične mase in moči, ter anabolizem mišičnih biomarkerjev (IGF-1), kot npr. dodatki sladkorja. Sklepamo lahko, da, če želimo povečati anabolne učinke vadbe, je treba v telo redno vnašati določene količine samostojnih AK, pred ali po telesni dejavnosti. 


OPOZORILA
Nosečnice, doječe matere in otroci mlajši od 12 let ter osebe, ki jemljejo zdravila, okrevajo zaradi bolezni ali imajo zdravstvene težave, naj se o uporabi izdelka posvetujejo z zdravnikom. BCAA so insulinogene. Izdelek ni primeren za parenteralno uporabo, za paciente, ki uporabljajo antiepileptike, ki bolujejo za amiotrofično lateralno sklerozo (ALS), ki imajo presnovno motnjo - bolezen vonja javorjevega sirupa. Surovine ne vsebujejo alergenov. Izdelek lahko v sledeh vsebuje jajca, mleko, gluten, arašide.


POVZETEK

Upoštevajoč dejstva, da organizem z leti, zaradi procesa staranja, izkoristi vse manj proteinov zaužitih s hrano, torej posledično absorbira tudi premalo aminokislin, da so aminokisline temeljne in neobhodno potrebne molekule za sintezo proteinov, da se morajo esencialne aminokisline v organizem obligatno vnesti s hrano, da je pri konservativni obravnavi SUI primarni ukrep izvajanje vaj za krepiten mišic medeničnega dna (TMMD), da je hkrati priporočena sprememba prehranskega dietnega režima, da so skeletne mišice največji rezervoar proteinov, torej tudi aminokislin v organizmu, da so aminokisline, kot osnovni gradniki proteinov nujne sestavine za povečanje mišične mase, krepitev njihove moči in za vzdrževanje mišic, da mišice ne hipertrofirajo, če nimajo na voljo zadostne koncentracije aminokislinskih molekul in, da dovajanje aminokislin per os, hkrati s treningom MMD stimulira anabolne procese za izgradnjo mišičnih proteinov, smo v našem podjetju IN OBS MEDICUS razvili formulacijo aktivnih učinkovin, optimalne koncentracije aminokislin v primernem razmerju in izdelali preparat NUCLEO AMIN, ki je primeren za dodatno pomoč pri obravnavi SUI. Uporabnikom želimo ponuditi koristen, učinkovit in »prijazen« izdelek za uporabo, hkrati pa upamo, da bo NUCLEO AMIN predvsem v zadovoljstvo uporabnikov, vsaj delno zapolnil vrzel, ki vlada na področju obravnave SUI! Vsem hvala za zaupanje!


NUCLEO AMIN