Mišice medeničnega dna (MMD).

Zato je pri dilatiranem ali hipotoničnem in atrofičnem - oslabelem medeničnem dnu prvi in najpomembnejši ukrep krepitev MMD, kar dosežemo z vsakodnevnim rednim izvajanjem vaj oz. treningom mišic medeničnega dna (TMMD) t. im. Keglovimi vajami in s prilagoditvijo prehranskega režima.

TMMD predstavlja neinvazivno, konservativno obliko obravnave, preprečevanja in/ali zdravljenja ohlapne muskulature nedeničnega dna. Cilj TMMD je izboljšati podporno strukturo za organe male medenice, kar dosežemo s povečanjem jakosti, napetosti in moči mišic, ter podpornega vezivnega tkiva medeničnega dna.

Hipertofija in povečani tonus mišic , ob povečanem pritisku v trebušni votlini, omogočata predhodno hoteno krčenje MMD z zadostno jakostjo, hitrostjo in močjo, ter vzpostavitev potrebam primerne kontraktilnosti mišic.

MMDjpg

Trening mišic medeničnega dna (TMMD) ali vaje za krepitev mišic medeničnega dna (Keglove vaje).

Optimalna funkcija mišic medeničnega dna (MMD) je vitalnega pomena, zato je skrb za kondicijo mišic medeničnega dna izjemno pomembna. Z rednim izvajanjem vaj za krepitev MMD in z njimi povezanih vezivno-podpornih tkiv lahko izboljšamo njihovo moč in vzdržljivost ter tako pripomoremo k njihovemu pravilnemu delovanju. Vaje za krepitev mišic medeničnega dna oz. TMMD niso priporočljive samo za zdravljenje, ampak jih  je priporočljivo izvajati tudi preventivno.
Najpomembnejše pri vajah za krepitev MMD je krčenje točno določenih mišic na pravilen način.  Za dodsego večje moči mišic in njihove boljše napetosti, moramo paziti, da krčimo točno določene mišice na pravilen način. Kot potrditev za pravilnost krčenja mišic lahko uporabimo občutek, ki ga doživljamo takrat, ko poskušamo preprečiti izhod blata in urina hkrati.

Pri TMMD hotno krčimo in sproščamo mišice medeničnega dna. Da je izvajanje vaj karseda pravilno, si je zanje potrebno vzeti čas. Treba se je popolnoma osredotočiti le na mišice medeničnega dna in poskušati občutiti močne stiske in sprostitve mišic. O pravilnem načinu izvajanja vaj se je najbolje posvetovati s strokovnjaki.

PLASTI M 3jpg PLASTI M 2jpg PLASTI M 1jpg

Za pravilno in učinkovito izvajanje TMMD je primarnega pomena dobro poznavanje MMD. Medenično dno oblikujejo mišice, ki potekajo v obliki mreže in zank.

S spodnje strani zapirajo trebušno votlino, in igrajo ključno vlogo v smislu nosilnosti in zaščite organov male medenice, podobno kot viseča mreža. Hkrati vzdržujejo prehodne odprtine, uretro, vagino in rektum, zaprte. Za razliko od drugih mišičnih skupin, MMD zaradi svoje lege globoko v notranjosti telesa niso vidne, zato je zaznavanje njihovega krčenja in sproščanja težavno.

Poznavanje anatomije in razumevanje delovanja MMD je ključno za pravilno svetovanje glede krepitve MMD v smislu njihovega optimalnega delovanja. MMD sestavljajo trije sloji mišic, ki ležijo drug nad drugim.